Gislövs läge – Klagshamn

posted in: 2014 | 0

I dag gick vi tillbaka till vår hemmahamn Klagshamn. Dagen började fint och väderprognoserna höll vad de lovat, dvs sol med lite moln. Vi satte gennakern och seglade på bra tills vinden plötsligt avtog och vädret övergick till kraftigt regn med åska. Missade broöppningen i Falsterbokanalen med några minuter och fick hålla oss kvar mot ett betongfundament medan regnet öste ner. Gjorde ett kort stopp med lunchpaus i Falsterbokanalen och gick sedan vidare i motvind, 12 m/s, med motor in till Klagshamn.

20140707-202905-73745549.jpg

20140707-203029-73829615.jpg
Nu fortsätter vi semestern på hemmaplan med kortare dagsturer och kanske någon övernattning i Öresund.

Abbekås – Gislövs läge

posted in: 2014 | 0

Då var vi åter i Gislövs läge, hamnen vi alltid kommer till först då vi ska segla längs sydkusten. Seglatsen hit var en lugn skön tur då det inte blåste mer än ca 3-4 m/s.

IMG 2014-07-06 10.54.20

 

En liten lunchmacka är aldrig fel på havet. I bakgrunden skymtar man Smygehuk som är Sveriges sydligaste udde.

bild 34

 

Nu börjar vi närma oss hemmahamnen och efter drygt två veckor på havet har Gaston blivit van vid att vistas på båten. Han rör sig nu obehindrat på hela båten vilket man inte kunde tro i början. I hamn sitter han gärna på fördäck och håller koll på alla som rör sig på bryggan.

bild 33

 

 

Kivik – Abbekås

posted in: 2014 | 0

På lördagen gick vi hela vägen från Kivik till Abbekås. Passerade Stens Huvud (se nedan) som ligger strax söder om Kivik. Det var en lång tur på 42 nautiska mil, vilket tog oss ca 8 timmar.

bild 30

 

Stora delar av besättningen somnade under resan och då vi hade påhälsning av en miljon flugor valde vissa av oss att rulla in sig i insektsnät.

 

DSC_0185

 

IMG 2014-07-05 13.32.57

 

Östersjön bjöd på mycket gamla dyningar men väldigt lite vind. Det blev mest motorgång men vi försökte tappert att sätta vår gennaker en kort stund innan vi fick ta ner den igen.

bild 31

 

 

Abbekås är en ny hamn för oss vi tyckte det var en liten gemytlig hamn med kiosk, restaurang och mysig strandpromenad. Väl i hamn grillade vi korv och då vi alla var ganska trötta efter dagens tur blev det en tidig kväll.

bild 32

Hällevik – Kivik

posted in: 2014 | 0

I morse lämnade vi Hällevik för en härlig tur längs Hanöbuktens kust till Kivik. I dag har vädret visat sina finaste sidor, det har varit varmt och soligt. Dock inte så mycket vind så vi fick gå för motor. Barnen roade sig med brädspel i magnetform som är ett välanvänt spel.

20140704-221135-79895725.jpg

Det första barnen sedan gjorde när vi kom fram till Kivik var att springa till den lilla stranden i hamnen för att bada.

20140704-221701-80221433.jpg
Blev även bad från båten medan Gaston snällt tittade på. Han vill gärna inte bli våt om tassarna.

20140704-221757-80277081.jpg

20140704-221827-80307250.jpg

20140704-221909-80349235.jpg

Dragsö – Vägga – Hällevik

posted in: 2014 | 0

Vi lämnade Dragsö på onsdagen och gick tillbaka mot Karlshamn. På vägen tornade åskmolnen upp sig och vi beslutade oss för att gå in i Vägga fiskehamn igen. Åter blev det regn, men inte så stort oväder som förra gången vi var i Vägga. Fick se lite annat än insidan av sittbrunnstältet den här gången. Tog en tur på eftermiddagen till fots längs en fin strandpromenad som går från hamnen in till stan. Passade även på att inhandla lite godsaker från Vägga fiskebutik som ligger i hamnen och det blev räkfrossa i båten på kvällen.

bild20

bild21

I dag, torsdag, gick vi upp tidigt för att komma iväg och för att få rätt vindar för vår seglats vidare ner mot Hällevik. Fick lite sol på morgonen och det var en härlig segling till en början.

bild22

Seglade på i en kryss, men tyvärr vred sig vinden för mycket och till slut tog vi till motorn. Kom fram till Hällevik vid lunchtid. Hällevik är en trevlig hamn och här har vi varit förut. Tyvärr så har vi åter en dag med mindre bra väder för vår smak och regnet har duggat tätt. Blev en dag med mycket yatzy, läsning och kortspel istället för sol och bad.

3-dagar Karlskrona Dragsö

posted in: 2014 | 0

Eftersom vi tycker att Dragsö hamn i Karlskrona är den trevligaste gästhamnen vi hittills besökt i Blekinge stannade vi här i tre dagar den här gången. Vi hade tur med vädret vilket gjorde att det blev tillfälle för både bad, glassätande, fiske, promenader, grillning, minigolf och ren avkoppling i solen. Fick även besök en eftermiddag av nästan alla i familjen Rigby då de hade vägarna förbi.

DSC_0152

 

DSC_0155

bild 11

Tog även en promenad uppe i den välfotograferade kolonistugebyn Brändaholm som ligger intill hamnen. Fick berättat för oss att det från början endast var en egen ö utan landförbindelse. Det var endast en klippö utan jord eller växtlighet. På 1920-talet rodde man över till ön och hade hinkar med sig fyllda med jord och så byggde man så småningom upp kolonibyn.

DSC_0170

Ronneby Kärön – Karlskrona Dragsö

posted in: 2014 | 0

Vädret är minst sagt växlande. Ena dagen har vi strålande sol och varmt som i en bastu för att nästa dag stå i sjöställ och vara kallt som i november. Oavsett vädret så har vi semester och njuter i fulla drag. Vi stannade på Kärön även på lördagen då det blåste helt fel för vår tänkta väg. Vi passade på att utforska stället och promenerade runt nästan hela ön. Det är en mysig natur med allt från stora ekar till blåbärsris.

 

DSC_0137

DSC_0139

Barnen roade sig med att tälja varsin pinne, bada och fiska.

DSC_0135

 

På söndagen kastade vi loss och gick för motor till Karlskrona Dragsö. Här har vi varit tidigare och tycker det är en väldigt mysig hamn med alla faciliteter man behöver. Söndagen var åter en av de grå och regniga dagarna så det var full mundering på under turen hit.

DSC_0142

DSC_0143

Väl i hamn satt vi mest i båten och kopplade av samt spelade lite kort. Under kvällen klarnade det upp och vi kunde sticka ut huvudena igen. Gaston var bra sugen på att få tag på en and att leka med. Han bad snällt flera gånger men fick snällt stanna i båten.

DSC_0148

 

Vägga fiskehamn – Ronneby Kärön

posted in: 2014 | 0

Fredagsmorgonen bjöd på strålande sol. Vi kastade loss med vetskapen om att vädret skulle bli sämre enligt alla prognoser och vi skulle troligtvis inte hinna i hamn innan regnet skulle komma. Något regn blev det inte utan strålande sol hela dagen. En dag som blev full av aktiviteter. Erik styrde oss genom farleden från Karlshamn till Ronneby.

bild 1

 

Först la vi till på Ronneby Ekenäs hamn där vi tidigare varit. När vi sedan provade vår jolle var vi iland på Kärön som ligger mitt emot Ekenäs. Vi har tidigare trott att denna sidan saknade faciliteter som dusch och el men det visade sig vara fel. Efter jolleturen förflyttade vi oss istället över till Kärön där vi legat ensamma hela dagen.

bild 2

DSC_0126

Kärön är mysig och har en restaurang samt en kiosk. Även en liten strand finns det. Barnen doppade sig trots endast 18 grader i vattnet, men är det sommar och semester så ingår det bad. Framåt kvällen blev det fiske för Erik, tyvärr ingen fiskelycka den här gången. Cornelia roade sig istället med nagelmanikyr.

DSC_0129

DSC_0134

 

Hanö – Vägga fiskehamn

posted in: 2014 | 0

Lämnade ett soligt Hanö och gick norrut till Vägga fiskehamn som ligger i utkanten av Karlshamn. Här fick vi besök av Saras föräldrar som stannade över en lunch. Solen lös med sin frånvaro och ett riktigt åskoväder kom över oss. Senare på eftermiddagen blev det åter klart väder. Passade på att handla middag på Vägga fiskrökeri som har en en härlig butik med många godsaker i.

image

image

Åhus – Hanö

posted in: 2014 | 0

Efter en lugn och fridfull natt, då vi var enda gästbåten i hamnen, gav vi oss iväg mot Hanö. Även idag var havet kavlugnt och det enda sättet att förflytta sig på var med motor.

bild 11

För oss var det första gången vi var på Hanö. Tog en promenad upp mot toppen av ön och här finns det bland annat en gravplats för Engelska sjömän som dog i tjänst här i början av 1800-talet. Det var när Storbritannien ockuperat Hanö för att ha det som en flottbas i Östersjöområdet. 1973 restes ett kors till minne av sjömännen som mist sitt liv här. Än idag kommer det hit Engelsmän årligen och sätter blommor på graven.

Bild 9Bild 10

Fyren som står högst upp syns långt över havet och har länge varit ett riktmärke för sjöfarten. Idag använder SMHI fyren och dess sidobyggnader som station för meteorologiska observationer.

Bild8

Hanö hamn är en mysig och välbesökt hamn. I skrivande stund ligger vi dubbla lager med båtar längs kajen och än är det inte högsäsong. Väl värt ett besök om man har vägarna förbi. För en del av vår besättning var det bästa av allt att det fanns fritt WLAN.

bild4

1 2