Ronneby Kärön – Karlskrona Dragsö

posted in: 2014 | 0

Vädret är minst sagt växlande. Ena dagen har vi strålande sol och varmt som i en bastu för att nästa dag stå i sjöställ och vara kallt som i november. Oavsett vädret så har vi semester och njuter i fulla drag. Vi stannade på Kärön även på lördagen då det blåste helt fel för vår tänkta väg. Vi passade på att utforska stället och promenerade runt nästan hela ön. Det är en mysig natur med allt från stora ekar till blåbärsris.

 

DSC_0137

DSC_0139

Barnen roade sig med att tälja varsin pinne, bada och fiska.

DSC_0135

 

På söndagen kastade vi loss och gick för motor till Karlskrona Dragsö. Här har vi varit tidigare och tycker det är en väldigt mysig hamn med alla faciliteter man behöver. Söndagen var åter en av de grå och regniga dagarna så det var full mundering på under turen hit.

DSC_0142

DSC_0143

Väl i hamn satt vi mest i båten och kopplade av samt spelade lite kort. Under kvällen klarnade det upp och vi kunde sticka ut huvudena igen. Gaston var bra sugen på att få tag på en and att leka med. Han bad snällt flera gånger men fick snällt stanna i båten.

DSC_0148

 

Vägga fiskehamn – Ronneby Kärön

posted in: 2014 | 0

Fredagsmorgonen bjöd på strålande sol. Vi kastade loss med vetskapen om att vädret skulle bli sämre enligt alla prognoser och vi skulle troligtvis inte hinna i hamn innan regnet skulle komma. Något regn blev det inte utan strålande sol hela dagen. En dag som blev full av aktiviteter. Erik styrde oss genom farleden från Karlshamn till Ronneby.

bild 1

 

Först la vi till på Ronneby Ekenäs hamn där vi tidigare varit. När vi sedan provade vår jolle var vi iland på Kärön som ligger mitt emot Ekenäs. Vi har tidigare trott att denna sidan saknade faciliteter som dusch och el men det visade sig vara fel. Efter jolleturen förflyttade vi oss istället över till Kärön där vi legat ensamma hela dagen.

bild 2

DSC_0126

Kärön är mysig och har en restaurang samt en kiosk. Även en liten strand finns det. Barnen doppade sig trots endast 18 grader i vattnet, men är det sommar och semester så ingår det bad. Framåt kvällen blev det fiske för Erik, tyvärr ingen fiskelycka den här gången. Cornelia roade sig istället med nagelmanikyr.

DSC_0129

DSC_0134

 

Hanö – Vägga fiskehamn

posted in: 2014 | 0

Lämnade ett soligt Hanö och gick norrut till Vägga fiskehamn som ligger i utkanten av Karlshamn. Här fick vi besök av Saras föräldrar som stannade över en lunch. Solen lös med sin frånvaro och ett riktigt åskoväder kom över oss. Senare på eftermiddagen blev det åter klart väder. Passade på att handla middag på Vägga fiskrökeri som har en en härlig butik med många godsaker i.

image

image

Åhus – Hanö

posted in: 2014 | 0

Efter en lugn och fridfull natt, då vi var enda gästbåten i hamnen, gav vi oss iväg mot Hanö. Även idag var havet kavlugnt och det enda sättet att förflytta sig på var med motor.

bild 11

För oss var det första gången vi var på Hanö. Tog en promenad upp mot toppen av ön och här finns det bland annat en gravplats för Engelska sjömän som dog i tjänst här i början av 1800-talet. Det var när Storbritannien ockuperat Hanö för att ha det som en flottbas i Östersjöområdet. 1973 restes ett kors till minne av sjömännen som mist sitt liv här. Än idag kommer det hit Engelsmän årligen och sätter blommor på graven.

Bild 9Bild 10

Fyren som står högst upp syns långt över havet och har länge varit ett riktmärke för sjöfarten. Idag använder SMHI fyren och dess sidobyggnader som station för meteorologiska observationer.

Bild8

Hanö hamn är en mysig och välbesökt hamn. I skrivande stund ligger vi dubbla lager med båtar längs kajen och än är det inte högsäsong. Väl värt ett besök om man har vägarna förbi. För en del av vår besättning var det bästa av allt att det fanns fritt WLAN.

bild4

Simrishamn – Åhus

posted in: 2014 | 0

Tisdagen bjöd på ett stilla väder när det var dags för oss att lämna Simrishamn. Siktet var inställt på Åhus. Vi gjorde ett tappert försök i början att segla men insåg snabbt att det var lönlöst. Med motorgång och autopiloten inställd på ett sjömärke ca 4 timmar bort kan man ta det rätt lugnt och bara njuta av tillvaron (trots motorljudet).

Bild1

bild 7

Åhus var en mysig hamn trots att man passerar Åhus Industrihamn vid inseglingen. Man kan ligga på norra sidan som är stadssidan alternativt på södra sidan som är C4SS, Kristianstads segelsällskaps hamn. Vi valde södra sidan och kan varmt rekommendera detta till andra. Det finns en gångbro över ån en bit längre upp. Det tog ungefär 15 minuter att promenera in till torget men det var det väl värt när vi fick se storlekarna på glassarna i glasskiosken på torget.

bild 3

bild 5

Åhus ligger en bit in i Hanöbukten och är kanske inte hamnen man bara kommer till, men vi kommer ta oss hit igen.

Ystad – Simrishamn

posted in: 2014 | 0

Idag valde vi att lämna Ystad rätt så tidigt på morgonen då allt pekade på att vindarna skulle tillta kraftigt framåt eftermiddagen. Frukosten åt vi när vi kastat loss.

bild 1-1

Alla gastar höll utkik efter andra båtar och sjömärken och förste styrman höll koll på vindriktningen.

bild 2-1

 

bild5

Väl framme i Simrishamn, efter en riktigt skön segling, delade vi upp sysslorna. Den kvinnliga skaran gick på shopping och den manliga låg med huvudena nere under kojerna för att försöka laga tryckvattenpumpen som inte ville vara samarbetsvillig längre.

bild6

bild7

Det har varit en solig och skön dag bortsett från ca 30 minuters åskoväder precis utanför hamnen.

bild8

 

Ytterligare en dag i Ystad

posted in: 2014 | 0

Vi gav oss inte av som tänkt från Ystad då vindarna var rätt kraftiga. Vi kände även att det vore skönt med ren avslappning en dag. Avslappning blev det i kubik, vi gjorde i princip ingenting denna dag förutom en snabbkurs i skrivbordsnavigering för alla intresserade.

Bild4

Gislöv – Ystad

posted in: 2014 | 0

Midsommardagen är nog en av de dagar på året som väldigt många gärna sover länge. Med tanke på vårt lugna midsommarfirande och planer på att försöka gå hela vägen till Simrishamn tillhörde vi den lilla skara som var uppe med tuppen. Den bitande midsommarkylan gjorde att vi gav upp halvvägs och valde att gå in i Ystad istället. Vi får helt enkelt pälsa på oss bättre i morgon och fortsätta trippen till Simrishamn då. En kort promenad i Ystad och lite längs stranden fick det bli idag mellan skurarna.

bild 3

Semestern är här!

posted in: 2014 | 0

Midsommarafton och Sverige lever loppan och dansar små grodorna. Vi valde istället att kasta loss från Klagshamn och gå första sträckan till Gislövs läge i vår semestersegling till Blekinge. I Gislöv har vi tidigare firat midsommar med stång och allt. I år var inte ens kiosken öppen. Det blev en lugn midsommar med lite medhavd sill och nubbe i båten. Vädret var som det ska på midsommar, regnigt, blåsigt och kallt.

Detta var Gastons (Hundens) första segling och han tog det med ro vilket var skönt. Han har inga problem att vara på båten men att gå på en träbrygga gör han knappt ens om man lockar med godis. Här har vi lite att öva på under sommaren.

bild 1