Åhus – Hanö

posted in: 2014 | 0

Efter en lugn och fridfull natt, då vi var enda gästbåten i hamnen, gav vi oss iväg mot Hanö. Även idag var havet kavlugnt och det enda sättet att förflytta sig på var med motor.

bild 11

För oss var det första gången vi var på Hanö. Tog en promenad upp mot toppen av ön och här finns det bland annat en gravplats för Engelska sjömän som dog i tjänst här i början av 1800-talet. Det var när Storbritannien ockuperat Hanö för att ha det som en flottbas i Östersjöområdet. 1973 restes ett kors till minne av sjömännen som mist sitt liv här. Än idag kommer det hit Engelsmän årligen och sätter blommor på graven.

Bild 9Bild 10

Fyren som står högst upp syns långt över havet och har länge varit ett riktmärke för sjöfarten. Idag använder SMHI fyren och dess sidobyggnader som station för meteorologiska observationer.

Bild8

Hanö hamn är en mysig och välbesökt hamn. I skrivande stund ligger vi dubbla lager med båtar längs kajen och än är det inte högsäsong. Väl värt ett besök om man har vägarna förbi. För en del av vår besättning var det bästa av allt att det fanns fritt WLAN.

bild4

Leave a Reply