Projekt

Peke med kassettstege

Efter att ha använt en stege som vi fäste på ankaret i en säsong insåg vi att vi inte lyssnat tillräckligt noga på alla som talar varmt för en peke. Enkelheten i att bara kunna fälla ner en stege samt att komma ut en bit från land eller brygga är värt nästan alla ören som det här kalaset kostade. Ytterligare en positiv detalj är att man får ut ankaret en bit från båten.
Bavarian är ju väldigt hög i fören och när man som vi gör, ligger förtöjd vid en flytbrygga, är det nästintill omöjligt att komma ombord utan någon form av stege. Vi fick binda upp det understa steget eftersom det annars precis slår i bryggan, så med facit i hand så hade det räckt med två steg på stegen men nu blev det tre och vem vet, det kanske behövs någon gång.


Arbetet med att montera peken var lätt. Det som var jobbigast var att övertyga sig själv om att ”nu har jag mätt rätt och det är bara att sätta borren i båten”. Näst jobbigast var att inte tappa någon av delarna i vattnet. Det var lite balansspel när man skulle mäta in så att peken skulle hamna på rätt plats.
Alla som någon gång försökt att mäta på en båt vet att det inte finns någon rak yta till hjälp någonstans. Tillslut blev det ett rejält ögonmått som fick avgöra om den satt bra eller inte. Mycket maskeringstejp så man inte repar gelcoaten, två spännband från biltema och spinnakerfallet i öglan för gennakern så löste det sig till slut och peken kom på plats. Vi är väldigt nöjda med resultatet.